Marie Björk – Frilansande journalist

Jag blundar tills jag finns

Utgiven på Idus Förlag, hösten 2014.

Sandra drömmer om ett liv bortom Sörbyskolan och utan en pappa som förstör. Musiken och idolen Patti Smith räddar henne – med hörlurarna på hörs det inte om någon skriker och bråkar. En gång hade hon en bästis som förstod allt, Sara. Men Sara flyttade och Sandra vågar inte tro på att ensamheten ska försvinna. Det gäller bara att härda ut, tills hon har gått ut nian och hela livet kan börja. Men så kommer Cassandra, och allting förändras. In i Sandras liv kommer fester, killar och det där som absolut aldrig någonsin får hända. Men som ändå händer.

Jag blundar tills jag finns handlar om att skydda sig mot en pappa som dricker, om att förlora vänskap och hitta kärlek, utforska sin sexualitet och att handskas med det allra värsta. Boken väjer inte för mörkret, men är samtidigt full av hopp och mod.

Recensioner:

BTJ, Anna Wilner: ”Bokens största styrka är den starka realistiska skildringen av tunga ämnen som alkoholism och våldtäkt. Björk balanserar smidigt handlingen kring dessa utan att bli sentimental och effektsökande. Jag blundar tills jag finns är en historia som är som gjord för diskussioner i skolan.”

Gefle Dagblad, Erik Wikström: ”Det rappa språket, de korta kapitlen och den inbyggda spänningen gör denna 132-sidiga bok till en bladvändare.”

Musikindustrin, Claes Olsson”En av de absolut bästa och i form av resan från ljus till mörker mest upplyftande ungdomsböcker jag någonsin läst.”

Tidningen Kulturen, Stefan Whilde: ”Man skulle önska att den här romanen fick ingå i ämnet Svenska på högstadiet.”

Arbetarbladet, Bodil Juggas: ”Den socialrealistiska ungdomsromanen håller kanske på att pånyttfödas.”

Jennies boklista: ”Det här är en väldigt stark, gripande & viktig bok!” Betyg 5 av 5.

Bokugglan: ”En ungdomsroman som berättar om många viktiga och intressanta ämnen.” Betyg 4 av 5.

Lämna en kommentar